Goodbye to 3G – and then what??

Many of the European operators are expected to close down their 3G networking services over the next 2 years.

The simple reason behind is, that there is no further use for 3G and the technology is outdated.

3G har været på banen de seneste 20 år og var med til at bane vejen for implementering af løsninger med anvendelse af mobilt bredbånd til en lang række projekter.

Da 3G blev introduceret var hastigheden meget høj sammenlignet med datidens alternativ; 2G.

Nu er situationen lidt den samme; nu udbydes hastigheder på op til 600 Mbit/sek. på 4G netværket. Typisk er prisen på 3G og 4G abonnementer den samme, så hvad skulle incitamentet være for at efterspørge 3G, når man kan få meget højere hastighed og ofte bedre signal på 4G?

3G lukker ikke fra den ene dag til den anden. Det er en glidende overgang, og udviklingen er allerede igang. Teleselskaberne er i gang med forberedelser til 5G og samtidigt har de travlt med at rulle ”de nye net”; NB-IoT og LTE Cat. M1 ud. Det kræver opgradering af master og i det arbejde bliver flere og flere 3G celler afmonteret og erstattet af ny teknologi.

Meget af trafikken, som var på 3G er for længst flyttet til 4G, og derfor kan man tillade sig at gøre 3G netværket mindre finmasket. Men udviklingen har sat sit tydelige spor, og allerede nu er det flere steder i Danmark målbart, at 3G dækningen er blevet forringet.

Både LTE Cat. M1 og NB-IoT anses for at være fremtidssikre, og er en del af de nye 5G teknologier. De vil sameksistere med et kommende 5G netværk.


Forventes det, at 4G forsvinder, når 5G kommer?

Ikke på kort sigt. Tænk på, at det nu er 9 år siden, at vi fik 4G i Danmark. Da 4G tilbød højere hastighed end 3G kunne man forestille sig, at markedet med det samme flyttede til den nye teknologi. Det skete dog kun gradvist. Nogle få byttede med det samme deres 3G modem eller 3G baserede mobiltelefon ud med en ny, mens mange ventede til udstyret naturligt skulle udskiftes. Det samme billede tror vi, vi vil se igen på 5G.


Hvorfor så mange teknologier?

Det kan virke forvirrende, når man i et fremtidigt setup vil have 4G, 5G, LTE Cat. M1 og NB-IoT. Hvorfor nu det?

Det drejer sig om forskellige behov.

Har man brug for meget høj hastighed (1000 Mbit/sek. download), og skal bruge løsningen indenfor 5G-dækningsområdet, er 5G løsningen.

Har man brug for høj hastighed og brug for dækning udenfor de større byområder, kan løsningen være 4G.

Har man brug for dækning udenfor bymæssig bebyggelse – f.eks. i en brønd på en mark – og hastigheden er underordnet, så er det nok NB-IoT, man skal overveje.

LTE Cat. M1 kan være løsningen til begrænset trafik til f.eks. køretøjer. NB-IoT er bedst egnet til stationære installationer, mens LTE Cat. M1 kan anvendes under bevægelse. LTE Cat. M1 er derfor et glimrende alternativ til 2G og 3G til tracking af køretøjer, containere, personer, dyr m.m.m.


Hvorfor vælge NB-IoT og LTE Cat. M1?

Igen handler det om det rigtige værktøj til opgaven. Hvis det vigtigste er høj hastighed er løsningen 4G eller 5G. Er det vigtigste høj stabilitet og stilles der mindre krav til hastigheden er de nye netværk absolut et alternativ.

De nye netværk, NB-IoT og LTE Cat. M1 er rendyrkede IoT netværk. Det forventes at udstyr, som i dag anvender 3G og 2G vil blive konverteret til IoT netværk. Kan man klare sig med den hastighed, som de nye netværk tilbyder, så vil man opleve netværk med større stabilitet end hvad der tilbydes på det nuværende 4G netværk. På 4G er det en kendt problemstilling, at områder med f.eks. store sportsbegivenheder, koncerter eller lignende drosler ned i hastighed, når et stort antal personer på samme tid uploader billeder og videoer.

En fordel ved de nye IoT netværk er, at de er uinteressante for de fleste mobiltelefonbrugere. I sagens natur vil datamængderne, som skal overføres på de nye netværk være lav, og som følge heraf vil stabiliteten være høj.

En anden af fordelene med NB-IoT og LTE Cat. M1 er lavt strømforbrug, og derfor byder fremtiden på et stort antal batteridrevne løsninger. På grund af det lave strømforbrug er det nu muligt at tilbyde løsninger, som kan køre op til 10-12 år på et indbygget batteri.


Kræver de nye teknologier nyt udstyr?

For at kunne anvende 5G, NB-IoT eller LTE Cat. M1 kræves det, at udstyrets radiomodul understøtter de nye frekvensbånd.

Nye routere fra f.eks. Sierra Wireless AirLink LX40 og LX60 findes i flere varianter; LTE/4G eller NB-IoT / LTE Cat. M1.


Hvor kan man få råd og vejledning til valg af den rette løsning?

DeltaM2M er Nordens førende IoT løsningsleverandør. Vi har mere end 12 års erfaring med IoT og M2M kommunikation og vi deler gerne vores erfaringer med vores kunder.

Vi kan levere komplette end-to-end IoT løsninger og samarbejder med en række af verdens førende producenter af udstyr indenfor industriel IoT.

Med komplette løsninger mener vi hele den pakke, som en IoT-løsning består af. Vi kan hjælpe med sensorer, router/modems/gateways, antenner, simkort, et avanceret generelt cloudbaseret IoT-system og ekpertise til at binde det hele sammen.

Please contact us for more information.

DeltaM2M ApS
Kratbjerg 240
3480 Fredensborg
Denmark
Phone +45 4848 0148

DeltaM2M er specialist i IoT og M2M løsninger. IoT (Internet-of-Things) og M2M (Machine-to-Machine) kommunikation er dataudveksling mellem en central server og maskiner, anlæg, PLC-styringer, CTS-anlæg eller varmestyringer, som typisk er installeret på forskellige lokationer.

© 2020 All Rights Reserved

Scroll to Top