Verdensomspændende mangel på komponenter

Hele branchen oplever i øjeblikket stigende priser og forøget leveringstid.

Mange taler om mangel på chipsæt, elektroniske komponenter o.s.v.

Men hvorfor kommer denne krise nu?

Halvledere (semiconductors) er en helt essentiel del af mange elektroniske enheder uanset om det er routere, computere, køleanlæg eller mobiltelefoner.

I jagten på rationaliseringsgevinster er det desværre blevet sådan, at langt de fleste produktionsfaciliteter for komponenter er beliggende i Asien og på nogle meget store og meget specialiserede fabrikker.

Da COVID-19 pandemien startede i begyndelsen af 2020, blev mange fabrikker (i starten især i Kina) lukket – og det første til den første bølge af komponentmangel. Det førte så til, at alle ønskede at sikre sig, og ville have mere på lager og med denne hamstring fik vi en reel krise med massiv mangel og stigende priser på komponenter.

Men det er ikke hele forklaringen – det er faktisk en kombination af forskellige omstændigheder. I slutningen af 2020 udbrød der brand på komponentfabrikken AKM i Japan.

De fleste har sikkert aldrig hørt om AKM, men faktisk var AKM en af verdens største producenter af forskellige former for elektroniske kredsløb. Når en så markant spiller på verdensmarkedet pludseligt tages ud, bliver problemet endnu større. Dertil kommer, at vi på grund af Covid-19 har haft en række handelsrestriktioner og meget få flyafgange.

Alt sammen medvirkende faktorer til at et mindre problem accelererede og blev stort. Og problemet er stort.

Enormt vil nogen sikkert sige!

Fabrikker (f.eks. Mercedes) har måttet lukke midlertidigt ned for produktionen p.g.a. komponent mangel. Det koster rigtigt mange penge – og det får markedsprisen for de eftertragtede chipsæt til at stige voldsomt.

Derfor ser vi for øjeblikket priser som stiger kraftigt. Transport er også blevet dyrere og generelt oplever man usikkerhed omkring leveringstid.

Vi har set prisstigninger på forskellige former for metal, PVC, PE, Nylon m.m. – som eksempel er et simpelt beslag til en antenne steget med mere end 35% på 3 måneder.

Hos DeltaM2M arbejder vi intensivt for i videst muligt omfang at friholde vores kunder fra at blive ramt af problemerne. Vi har forøget vores lager markant, og vi arbejder i tæt dialog med producenterne om fremtidige leverancer. Vi opfordrer alle kunder med løbende projekter til at komme med forecast for behov for produkter for de kommende 6 måneder.

Kontakt os gerne for yderligere information.

DeltaM2M er specialist i IoT og M2M løsninger. IoT (Internet-of-Things) og M2M (Machine-to-Machine) kommunikation er dataudveksling mellem en central server og maskiner, anlæg, PLC-styringer, CTS-anlæg eller varmestyringer, som typisk er installeret på forskellige lokationer.

© 2020 All Rights Reserved

Scroll to Top