Wi-Fi 6 – forbedring af kommunikation indenfor f.eks. offentlig sikkerhed, transportbranchen og industrien

Wi-Fi har forandret vores hverdag. Netværk sørger for, at vores telefoner automatisk er i forbindelse med TV, alamsystem, overvågnings kameraer, dørklokker o.s.v.

Vi arbejder i vores dagligdag med forbindelser til printere, servere, cloud-systemer og IoT enheder.

Indenfor offentlig sikkerhed og transportbranchen, anvendes Wi-Fi til Vehicle Area Networks (VANs) som forbinder mennesker, køretøjer og mission-critical systemer. Industrielle organisationer anvender Wi-Fi som forbindelse til IoT enheder og produktionsvirksomheder anvender Wi-Fi til at monitorere processer og kontrollere maskiner. Wi-Fi fungerer også sammen med trådløse 5G løsninger.

Wi-Fi 6 – MU-MIMO teknologi leverer lynhurtige forbindelser

Med de nye 5G routere som er kommet frem, var det nødvendigt med en forbedret Wi-Fi teknologi for at følge med de høje hastigheder og den lave latency. Som et resultat, blev Wi-Fi 6 (også kendt som 802.11 ax) introduceret i 2019 som en erstatning for Wi-Fi 5 (802.11 ac). Selvom Wi-Fi 6 leverer 25% forbedring i basal data
transmission, er den reelle kommunikationsforbedring mulig via en multi-user, multiple input, multiple output funktionalitet, også kaldet for MU-MIMO.

MU-MIMO tillader, at en enkelt router kan kommunikere med flere devices samtidigt. De fleste ældre routere anvender single-user MIMO (SU-MIMO) som kun kan kommunikere med én enhed af gangen. SU-MIMO enheder, som streamer med høj hastighed vil kunne sløve et helt netværk ned, hvis trafikken er intens. Ved at anvende MU-MIMO bliver både hastighed og latency forbedret eftersom enheder har meget kortere ventetid på at overføre data.

MU-MIMO routere kommer i forskellige versioner som f.eks. 2×2, 3×3 og 4×4.

Det henviser til det antal overførsler, som kan anvendes. Som eksempel vil en 4×4 MU-MIMO have 4 antenner og kan overføre 4 datastrømme. Wi-Fi 6 understøtter 
transmission på både 2.4 GHz og 5 GHz.

Wi-Fi 6 komplementerer 5G

Det er vigtigt at bemærke at Wi-Fi 6 og 5G er forskellige teknologier, som komplementerer hinanden. Forbedringer af Wi-Fi 6 sammen med 5G Stand Alone (SA) netværk kan give meget lav latency, end-to-end kommunikation. Det er vigtigt for real-tids forretningskritiske applikationer og kommunikation på f.eks. et stadion eller i en konferencehal.

Her et eksempel som viser hvordan 5G og Wi-Fi 6 arbejder sammen. 5G forbinder en politistation med en 5G router i en politibil, når den er på patrulje.

Routeren giver også et Wi-Fi 6 netværk, som giver adgang til kameraer, computere og automatisk nummerpladeaflæsning.

Når politibilen er tilbage på stationen vil bilens Wi-Fi automatisk forbinde og uploade f.eks. videooptagelser. 

Wi-Fi 6 eksempel

Høj-hastigheds videoupload til politistationer

Når bilerne returnerer til stationen uploades videooptagelser til servere. Med traditionelle single user MIMO routere, var upload af videodata ekstremt tidskrævende.

Ved at anvende flere 4X4 MU-MIMO access points kan video uploades hurtigt.

Løsninger til offentlig transport

Indenfor offentlig transport, vil en dual 4×4 MU-MIMO Wi-Fi løsning give busser mulighed for 2 uafhængige Wi-Fi systemer med høj performance og sikkerhed.
En Wi-Fi 6 radio er dedikeret til bussens drift samt et Wi-Fi netværk til bussens passagerer som giver brugerne mulighed for at tjekke e-mails og streame video. Denne Wi-Fi trafik kan dirigeres til et særligt link og APN for yderligere forbedring af sikkerheden fra den interne trafik. En Wi-Fi 6 radio dækker op til 256 samtidige brugere. 

Den anden Wi-Fi radio kan så anvendes til onboard systemer i bussen. Her kan nye videoer overføres når bussen er i depot. Hastigheden for upload over en dual 4×4 MU-MIMO konfiguration er 4 gange hurtigere end på en 2×2 Wi-Fi løsning.

Offentlig sikkerhed – brandkøretøjer og ambulancer

Wi-Fi 6 tillader flere brugere at få access til Wi-Fi mission-critical applikationer indenfor brand og ambulance-organisationer. Hastigheden på Wi-Fi 6 og muligheden for at filtrere andre netværk giver giver høj båndbredde mellem køretøjer, stationer og hospitaler. En Wi-Fi 6 router giver mulighed for stabil forbindelse mellem alle forbundne enheder i et udrykningskøretøj.

Sierra Wireless 5G og Wi-Fi 6 router løsninger

Sierra Wireless AirLink® XR90 5G og AirLink XR80 5G tilbyder Wi-Fi 6. AirLink XR90 5G har to uafhængige 5 GHz Wi-Fi radioer plus en enkelt 4×4 MU-MIMO 2.4GHz Wi-Fi radio for ialt 12 datastrømme.

AirLink XR90 5G er designet til brug indenfor transport og i udrykningskøretøjer.

AirLink XR80 5G er tilgængelig med dual 5G radioer og en enkelt 4×5 MU-MIMO
Wi-Fi 6 radio. AirLink XR80 5G leverer ialt 8 datastrømme som giver meget høj performance.

Den ekstra MIMO kanal (4×5 MIMO) kører som en ren modtagekanal som kun anvendes til kommunikation med stationen. AirLink XR80 5G er designet til offentlig sikkerhed, kørende flåder og til mission-critical applikationer.

Både AirLink XR90 og AirLink XR80 anvender 5 Gbps ethernet porte.

Vil du vide mere om Sierra Wireless?

Eller om 5G?

Eller om Wi-Fi 6?

Ring til os på 4848 0148.

Eller benyt formularen.

DeltaM2M er Nordens eneste AirLink Premier Partner

DeltaM2M er specialist i IoT og M2M løsninger. IoT (Internet-of-Things) og M2M (Machine-to-Machine) kommunikation er dataudveksling mellem en central server og maskiner, anlæg, PLC-styringer, CTS-anlæg eller varmestyringer, som typisk er installeret på forskellige lokationer.

© 2020 All Rights Reserved

Scroll to Top