Statisk offentlig IP-adresse

Hos DeltaM2M får vi en del henvendelser med spørgmål vedrørende statiske, offentlige IP-adresser.

Lad os prøve at forklare lidt om de forskellige begreber.
Når man kommunikerer via et simkort får man en IP-adresse (Internet Protocol adresse) tildelt af teleselskabet. IP-adresser kan være dynamiske eller statiske.

Med dynamisk IP-adresse får du en vilkårlig IP-adresse hver gang den enhed, som du bruger til at kommunikere fra, etablerer forbindelse.

Med en statisk IP-adresse får du den samme IP-adresse hver gang.

Eksempel 1

Lad os antage, at du har et lille mobilt hotspot – eller blot bruger din mobil – og at du sidder i et tog og gerne vil tjekke emails. I denne situation er for dig uden betydning, hvad din IP-adresse er og om den er dynamisk eller statisk. Du skal ikke bruge IP-adressen til noget, du skal blot etablere en forbindelse til internettet.

Eksempel 2

Lad os antage, at du har tilsluttet noget udstyr, en PLC, en computer eller lignende, til en 4G router, som er installeret et eller andet fjerntliggende sted og du ønsker at kunne komme i kontakt med routeren via internettet, hjemme fra kontoret. Hvis ikke du kender den IP-adresse, som teleselskabet har tildelt til routeren, har du ikke umiddelbart mulighed for det.

I denne situation er statisk IP-adresse ofte efterspurgt. Der findes dog også en mellemvej kaldet dynamisk DNS (Domain Name System)-tjeneste, som kan være en løsning. Der findes forskellige tjenester f.eks. Dyn-DNS, noip med flere. De fleste af disse tjenester er betalingstjenester. 

Der findes dog også producenter, f.eks. Sierra Wireless, som gratis stiller en dynamisk DNS-tjeneste til rådighed. Kort fortalt, så bevirker en dynamisk DNS-tjeneste, at routeren løbende melder sin nuværende IP-adresse til tjenesten og har denne koblet sammen med et navn, som man har valgt til sin forbindelse. Det kunne være “PoulNielsen4G”. I stedet for at kontakte routeren via en IP-adresse, kan den nu kontaktes via sit navn.

En dynamisk DNS-tjeneste kan derfor i et vist omfang afløse behovet for statiske IP-adresser. Det kræver dog, at routeren som anvendes kan konfigureres til at understøtte dynamisk DNS-tjeneste.

Forskellen på offentlige og private IP-adresser

Ønsker man adgang til en router fra en vilkårlig computer, kræves en offentlig IP-adresse. I mange tilfælde har man ikke noget behov eller ønske om at udstyret kan kontaktes af andre, end af virksomheden som ejer udstyret. Her vil man i mange tilfælde anvende private IP-adresser, som routes til virksomhedens netværk. Herefter kan udstyret kontaktes via alle computere i virksomhedens netværk, mens der ikke er adgang, hvis man ikke er tilsluttet til virksomhedens netværk. Starter en IP-adresse f.eks. med ’10.’ er det en privat IP-adresse.

Med andre ord kan man sige, at hvis man ønsker at have adgang til en router fra en vilkårlig computer kræves to betingelser opfyldt:
1) IP-adressen skal være offentlig – d.v.s. tilgængelig fra internettet
2) IP-adressen skal være statisk – enten som en egentlig statisk IP-adresse eller via en dynamisk DNS-tjeneste.

Der er store forskelle i de forskellige teleselskabers udbud af muligheder. Hos DeltaM2M rådgiver vi gerne om dette. Vi kan også fortælle jer om, hvordan vi kan opbygge en løsning med dynamiske IP-adresser og alligevel sikre at udstyret kan kontaktes via, hver sin faste IP-adresse.

Du kan også se vores artikel Statisk IP-adresse, er du sikker?

Ring til os eller udfyld formularen her og lad os sammen finde den løsning, som passer bedst til jeres behov.

Vi påstår ikke, at vi ved alt – men vi har oparbejdet en stor erfaring fra mange projekter – og vi deler gerne vores viden med vores kunder.

DeltaM2M er specialist i IoT og M2M løsninger. IoT (Internet-of-Things) og M2M (Machine-to-Machine) kommunikation er dataudveksling mellem en central server og maskiner, anlæg, PLC-styringer, CTS-anlæg eller varmestyringer, som typisk er installeret på forskellige lokationer.

© 2020 All Rights Reserved

Scroll to Top