LTE-M eller LTE Cat. M.

LTE-M (eller LTE Cat. M) er en forkortelse for LTE-MTC low power wide area (LPWA) teknologi. (ifølge 3GPP Release 13). LTE-M eller LTE Cat. M. er et “Low Power Wide Area Network” (LPWA), en radioteknologistandard, som er udviklet til transmission af forskellige mobile dataservices.

LTE Cat. M. udmærker sig ved at have en god signaludbredelse og er derfor velegnet til opgaver, hvor antennen er placeret inde i bygninger eller i køretøjer. LTE Cat. M. har til gengæld relativt lav bråndbredde, dvs. lav datatransmissionshastighed.


Hvad er LTE Cat. M.

LTE Cat. M. udfylder det tomrum, som ligger mellem mobilt bredbånd (3G, 4G) og netværk med kort rækkevidde, f.eks. Bluetooth, Wi-Fi og ZigBee netværk. Der findes forskellige LPWA-teknologier på markedet, f.eks. Sigfox, NB-IoT og LTE Cat. M. De to sidstnævnte teknologier udbydes af de store teleselskaber. LTE Cat. M. udmærker sig ved at have en god signaludbredelse og er derfor velegnet til opgaver, hvor antennen er placeret inde i f.eks. køretøjer. LTE Cat. M er et langsomt netværk med  lav båndbredde..

LTE Cat. M. baserer sig på 4G-teknologi og er en global mobilstandard. Ved at vælge LTE Cat. M. standarden, kan fremtidige løsninger kobles på samme netværk. Brugerne vil få samme grad af sikkerhed som det kendes fra mobilnettet i dag. Man kan lidt populært kalde LTE Cat. M. for en moderne afløser af 2G netværket. Det er ikke hurtigt, men det er yderst stabilt. Netop derfor vil LTE Cat. M være meget velegnet til mange former for opkobling af IoT-udstyr.

Løsninger, som anvender 4G og LTE Cat. M. dækker de meget forskellige behov. 4G er hurtigt og LTE Cat. M. er langsomt. På LTE Cat. M. er downloadhastigheden max. 384 kbit/s, mens vi på 4G kan downloade med op til 600 Mbit/s. Så hastigheden på 4G er mange gange hurtigere, i dette tilfælde 1500 gange hurtigere end LTE Cat. M. Så hvorfor overhovedet overveje LTE Cat. M.?


Hvornår skal man vælge LTE Cat. M.?

En lang række applikationer overfører meget små datamængder. På tracking-løsninger er hastigheden underordnet. Et godt eksempel, hvor der er stor fordel ved at anvende LTE Cat. M., er ved tracking af biler. Trackingenheden skal med jævne mellemrum overføre information om bilens position til en central server). Det er relativt få data og det vil for sådan en løsning være helt underordnet, med hvilken hastighed informationerne overføres. Det spiller ingen rolle om denne information sendes på 0,1 sekund eller 2 sekunder. Det vigtige er at data overføres korrekt og stabilt og at man har et netværk med god dækning.

Enheder, der benytter NB-IoT og LTE Cat. M teknologi, kan have en batterilevetid på op til 10 år. Det betyder, at de kan fungere i årevis uden servicebehov. Det er yderst praktisk, hvis de er monteret f.eks. i kloakker, toppen af lygtepæle, vindmøller, eller andre mere ufremkommelige steder.

NB-IoT er velegnet til stationære installationer, men ikke velegnet til kørende installation (f.eks. bil) – her bør man kigge på LTE Cat. M.

Der findes i dag allerede udstyr som understøtter LTE Cat. M. (samt NB-IoT. Et eksempel er den kompakte og robuste LX40 fra Sierra Wireless.

Sierra Wireless AirLink LX40
Sierra Wireless LX40


Fordele

En anden fordel er prisen. LTE Cat. M. udstyr er billigere at producere, idet radiomodulets fremstillingspris er lavere. Også det tilhørende simkort giver en stor besparelse, da de simkort der bruges til LTE Cat. M. bruger mindre båndbredde og derved er belastningsrisikoen lavere for teleudbyderen.

Set fra en teleoperatørs synspunkt er det på et 4G simkort en potentiel belastningsrisiko. Hvis simkortet anvendes til massivt download af data – eller upload (f.eks. et højopløseligt IP-kamera), er der grænser for, hvor mange samtidige forbindelser en mast kan bære. Et simkort til LTE Cat. M. kan aldrig blive nogen stor belastning for netværket. Derfor kan teleselskaberne tillade sig at reducere prisen på simkort til LTE Cat. M markant. 

En anden fordel er, at LTE Cat. M. ikke vil blive belastet ved f.eks. store sportbegivenheder.

Mange har f.eks. i forbindelse med store sportsbegivenheder eller koncerter, oplevet at 4G netværket bliver voldsomt belastet, når alle på samme tid ønsker at ringe eller uploade billeder.

Netop fordi LTE Cat. M. er et separat netværk og trafikmængden pr. simkort er minimal, vil der ikke være risiko for at enkelte simkort kan påvirke belastningen nævneværdigt.


LTE Cat. M. fordele kort fortalt

Forskellen på LTE-M og NB-IoT er ikke så stor, men der er faktorer, som man skal være opmærksom på.

Læs om NB-Iot her.

– Lav pris på hardware og abonnement
– Høj gennemtrængningsevne for signaler
– Lang rækkevidde
– Lavt strømforbrug
– Udbydes af teleselskaberne (fremtidssikret)

– LTE Cat. M. er velegnet til løsninger, som bevæger sig.

Teltonika FM36M1
Teltonika FM36M1

DeltaM2M er specialist i IoT og M2M løsninger. IoT (Internet-of-Things) og M2M (Machine-to-Machine) kommunikation er dataudveksling mellem en central server og maskiner, anlæg, PLC-styringer, CTS-anlæg eller varmestyringer, som typisk er installeret på forskellige lokationer.

© 2020 All Rights Reserved

Scroll to Top