Hvordan får man nemt data fra Modbus til Microsoft Azure?

Modbus er en data kommunikationsprotokol, som har været i drift siden 1970. Det anvendes ofte til at forbinde en Remote Terminal Unit (RTU) med et Supervisory Control & Data Acquisition (SCADA) system.

Modbus RTU er den mest populære industrielle protokol, som bliver anvendt i dag. Det er der flere gode grunde til: Det er simpelt, billigt, driftsstabilt, universelt og let at anvende.

Selvom Modbus har eksisteret i mere end 50 år, fortsætter næsten alle større leverandører af industrielt instrumenterings- og automatiseringsudstyr med at understøtte protokollen.

I Modbus RTU er data kodet i binær og kræver kun en kommunikationsbyte pr. databyte. Dette er ideelt til brug over RS232 eller multidrop RS485 netværk. Modbus RTU er den mest anvendte industrielle protokol.

Modbus/TCP er Modbus over Ethernet. Her skal man i stedet for at bruge enhedsadresser til kommunikation med de forskellige slaveenheder, anvende IP-adresser. Med Modbus/TCP leveres Modbus data i en TCP/IP-pakke.

Lad os kigge på et eksempel her.

Lad os antage, at vi ønsker at måle temperatur og luftighed i et lokale (f.eks. et fryserum eller et lagerrum).

Vi kunne til det anvende en standard industriel temperatur og luftfugtigheds sensor som denne.

RUT955_smal

Denne sensor understøtter Modbus RTU, så vi kan med 3 ledere forbinde sensoren til en router, som f.eks. Teltonika RUT955. 

Routeren har en RS232/RS485 port til dette formål.

Vi kan nu i routerens opsætning udpege de data, vi ønsker at hente fra sensoren.

Modbus giver typisk mulighed for at hente en række forskellige data, som ikke nødvendigvis giver mening at holde løbende opdateret.

Men det er forholdsvis enkelt at udvælge de data, man ønsker.

Næste step er at fortælle routeren, hvor de opsamlede data skal sendes hen.

De skal til en eller anden form for modtager, som kan validere afsenderen, forstå formatet og kan derefter lagre informationerne. Der er flere muligheder på dette.

En af dem er DeltaM2M’s Embrace-IoT system. Dette system giver mulighed for at lagre data i Microsoft Azure.

En af fordelene med Embrace-IoT er den ultrakorte tid en opsætning vil tage.

Det kræver ingen modifikation af sensor eller router, det kræver blot lidt konfiguration og opsætning.

Så snart systemet er opsat starter dataindsamlingen og du har selv mulighed for at opsætte det interval dette skal være.

Kan dette være interessant for jeres projekt?

Kontakt os på 4848 0148 eller info@deltaM2M.dk

DeltaM2M er specialist i IoT og M2M løsninger. IoT (Internet-of-Things) og M2M (Machine-to-Machine) kommunikation er dataudveksling mellem en central server og maskiner, anlæg, PLC-styringer, CTS-anlæg eller varmestyringer, som typisk er installeret på forskellige lokationer.

© 2020 All Rights Reserved

Scroll to Top