Hvad er PoE?

Det lyder som et simpelt spørgsmål - men svarene er faktisk ret omfattende!

Lad os lige starte med at kigge på, hvad PoE er. PoE står for “Power over Ethernet”. Lad os tage et let eksempel. Vi vil forbinde et IP-kamera til en computer. Umiddelbart kræver dette to kabler; et til signal (netværkskabel) og et til strøm. 

Mange moderne kameraer understøtter PoE – og det betyder kort og godt, at de kan klare sig med blot 1 kabel. Man splitter netværkskablet op, så en del leverer signal og en anden del leverer strøm.  Nu skal kun ét kabel trækkes gennem muren – og dermed billiggøres installationen som regel. 

I dette eksempel vil det kræve en ting mere; en PoE Injector. 

Her et eksempel på en simpel og prisbillig PoE Injector. Man tilslutter den ene ende til computeren og noget strøm. Den anden ende tilsluttes kameraet. 

Her kommer den første problemstilling. Hvilken spænding anvender kameraet? 

Desværre er der ikke blot én standard for PoE – der er flere.

Eksempel: 802.3af (802.3at Type 1) normalt kaldt for “PoE”:  Spænding 37–57 VDC. Kapacitet: 12,95 W.

Det vil være nok til et mindre kamera – men hvad nu hvis man har et stort kamera, som måske både har indbygget varme og motor for at kunne dreje rundt?

Der er heldigvis andre standarder, f.eks. 802.3bt Type 4 “4PPoE” ofte kaldet “PoE++”. Her kan man få 52–57 VDC og 71 Watt.  Det vil så kræve en anden PoE Injector. Men princippet er det samme – ét kabel til både signal og strøm.

Lad os tage et andet eksempel. Hvis vi nu havde 4 kameraer, som vi skulle tilslutte til computeren. Skulle vi så bruge 4 PoE Injectors? Ikke nødvendigvis – vi kunne også benytte en PoE switch. 

Her ses en TSW100 PoE switch. Hertil vil kunne tilsluttes 4 kameraer og den sidste port vil kunne benyttes til en forbindelse mellem switch og computer. 

Denne PoE switch overholder 802.3af og 802.3at normerne og hver port kan give 44-57 VDC med op til 30 Watt.

Igen kan vi se, at det er vigtigt at holde styr på hvilken spænding kameraet skal have – og hvor stor effekt, der er behov for. 

Bemærk venligst, at der er lavet mange løsninger, som ikke er omfattet af standarderne. 

F.eks. har vi set løsninger, hvor både kamera og switch kører med 24 volt. Eller 12 volt. 

Det er naturligvis fint, hvis dem som opsætter løsningen har styr på det.

Men vi hører nogen gange from nogen som undrer sig over, at kameraet ikke rigtigt fungerer: Nogle gange viser det sig, at kameraet forventer 48 V og kun modtager 12 V. Så virker det ikke!

En anden fejl er, at nogen misopfatter PoE/PPoE til at enheden kan strømforsyne en anden enhed – eller kan spændingsforsynes fra en PoE enhed.

Her kommer et eksempel på et produkt, som flere har misforstået. 

Denne lille fine router fra Teltonika har en feature, som producenten kalder “passive PoE”.  Nogle har håbet, at det betød, at kameraet blot kunne tilsluttes til routeren. Nej, dette er ikke en PoE switch. Og routeren har ikke mulighed for at spændingsforsyne en anden enhed. 

Så er der dem som mener, at man “bare lige” kan tilslutte routeren til en standard PoE switch. Den kan man ikke! Routeren er designet til at modtage 9-30 VDC som forsyningsspænding. Ikke 44 – 57 VDC!

Så hvad menes der så med “passive PoE”? Hvis man kan spændingsforsyne routeren med 9-30 VDC fra en switch (f.eks. 24 V DC) kan det jo være en fin løsning! Men pas på!! Tingene skal passe til hinanden.

Vi ved godt, at det kan være lidt forvirrende. Men vi er her til at hjælpe jer. 

Ring til os, skriv til os – eller kig forbi – vi hjælper gerne vores kunder.

Telefon 48 48 01 48

DeltaM2M er specialist i IoT og M2M løsninger. IoT (Internet-of-Things) og M2M (Machine-to-Machine) kommunikation er dataudveksling mellem en central server og maskiner, anlæg, PLC-styringer, CTS-anlæg eller varmestyringer, som typisk er installeret på forskellige lokationer.

© 2020 All Rights Reserved

Scroll to Top