Hvad er en soft PLC?
Hvad er forskellen på en soft PLC og en hård PLC?
For ikke så længe siden, så var programmérbare logiske controllere (PLC) skabt ud fra hardware-baserede logikker: logiske kredløb, triggere, tællere og relæer. Denne type af PLC’ere kaldes nu for en “hård” PLC.
En soft PLC er defineret som software, som er i stand til at udføre de funktioner en PLC normalt udfører, men programmet kan køre på hardware, som måske allerede er installeret. En rigtig “hård” PLC er særlig hardware, som kun krn bruges som en PLC (en dedikeret enhed).
Det er ved valg af soft PLC vigtigt at holde øje med CPU kapacitet, eftersom PLC’ere f.eks. kan holde øje med inputs (sensorer) eller outputs (actuatorer) i et eller andet mix, samt andre opgaver.
En soft PLC kan, teoretisk, være sat i en situation med et stort antal sensorer og actuatorer tilsluttet. Softwaren, som kan håndterer PLC’en kan være forberedt til at kunne håndtere nyt tilslutninger digitalt.
Nu om dage bør en PLC kunne håndtere en eller anden form for industriel firewall funktion for at kunne sikre høj sikkerhed på kommunikationen både lokalt og remote. Eventlogging, reporting (emails), forbindelse til SCADA-system/HMI, indbyggede FTP eller SSH servere kan være andre opgaver, som udføres.
Og hver funktion kræver noget RAM og noget CPU-power.
Det er de specifikke opgaver, som afgør om det skal være en soft PLC eller en hård PLC.
Hårde PLC’ere kan give mening i mange situationer, men Industry 4.0 kan gøre brugen af soft PLC’ere endnu mere interessant.