Er et privat 4G/LTE eller 5G netværk en del af jeres fremtid?

I nutidens forbundne økonomi er private trådløse netværk i stigende grad ved at spille en kritisk rolle i organisationers forretningskritiske kommunikation. 

Eftersom private trådløse netværk er blevet vigtigere, er mange organisationer startet på at kigge på 4G eller 5G teknologier i stedet for mere traditionelle teknologier som f.eks. Wi-Fi.

Optimistiske forudsigelser om vækst på private 4G/LTE og 5G netværk har givet en mange spørgsmål fra de ansvarlige for administration af deres organisationers trådløse netværk, IoT og andre applikationer som afhænger af netværkene.

Vi vil her prøve at komme ind på hvorfor private 4G/LTE og 5G netværk er blevet en option for mange organisationer, hvordan de virker, og forskellene på dem og Wi-Fi netværk. Desuden har vi et par eksempler på brug af private 4G/LTE eller 5G netværk.

I de seneste år har initiativer fra staten og nye teknologier gjort det meget enklere for organisationer at implementere deres eget private 4G/LTE eller 5G netværk som tillader dem at adressere begræningerne i andre private netværks teknologier.

Vi forventer, at private 4G og 5G netværk vil medvirke til at realisere industriens fremtid – som også kaldes for Industrial Internet of Things (IIOT) eller Industry 4.0.

Det omfatter den stigende industrialisering og automatering, som vil ske ved hjælp af fremstillingsprocesser takket være blandt andet 4G og 5G-teknologierne.

Hvad skal en organisation gøre for at implementere et privat 4G eller 5G netværk?
For opbygning af et privat 4G eller 5G netværk skal organisationen have:

 • Et trådløst spektrum – det kan købes, leases eller købes sammen med samarbejdspartnere.
 • Edge devices, “tingene” på kanten af netværket som skal indsamle og sende/modtage data via internettet. Disse edge devices kan i praksis være alt fra en 4G/LTE eller 5G embedded modul, router eller gateway. Det inkluderer ikke blot laptops eller smartphones, men også industrielt udstyr, Automatiserede Mobile
  Roboter (AMRs), værktøj og selv sko, hjælme og anden beklædning.
 • Netværk infrastruktur, som større cellulare basis stationer og mindre trådløse access points, som transmitterer data frem og tilbage fra edge devices til en cloudløsning eller det private datacenter.
  Forskellen mellem offentlige og private 4G/LTE og 5G netværk ligger ikke i teknologien som benyttes af netværket, men hvem som har en licens og adgang til det trådløse spektrum, og hvem som ejer og driver netværkets basisstationer og øvrig infrastruktur.

Der findes mobile network operatører/MNO’er som ejer og driver et spektrum og den nødvendige netværks infrastruktur som bruges af offentlige trådløse netværk. Disse netværk er offentlige på den måde at alle MNO’ens kunder (udover politiet, brandmyndigheder eller andre public safety organisationer) har de samme access rettigheder til netværket.

Fordele ved private LTE og 5G netværk

I dag har de fleste organisationer Wi-Fi på deres faciliteter. Det tillade dem at lade deres ansatte forbinde til netværket via laptops eller smartphones.

Private 4G/LTE og 5G netværk tilbyder en række fordele over Wi-Fi, især hvis det handler om IoT applikationer.

Fordelene indeholder:

 • Bedre signal. De fleste Wi-Fi netværk er begrænsede på signaludbredelsen. Bedre signal vil også hjælpe med at eliminere døde zoner.

 • Bedre sikkerhed. Et simkort giver mange muligheder for etablering af høj sikkerhed.

 • Mere kapacitet. LTE og 5G netværk er designet til at give adgang til tusindvis af devices.

 • Hurtigere upload. Nye Wi-Fi 6 netværk kan tilbyde sammenlignelige tal for download. Men LTE og 4G giver nogle fordele på upload.

 • Lavere latency. Latency er tiden det tager fra en device sender et signal til den modtager et svar. Også her har 4G og 5G nogle fordele. 

 • Lettere administration. Mange Wi-Fi netværk er lette at sætte op – men private 4G og 5G netværk er endnu lettere.

På visse områder er der også ulemper med private 4G/LTE og 5G netværk.
Typisk vil de kræve en større initial investering end et Wi-Fi netværk. De kan også kræve personale med dybere forståelse af de cellulære teknologier.

Private 4G/LTE og 5G netværk Use Cases

Private 4G LTE og 5G netværks stærke performance muligheder, robust sikkerhed, og lave administrationsomkostninger gør netværkene velegnede til en lang række use cases.

For eksempel kan private 4G/LTE og 5G netværk modsvare kommunikationskravene hos organisationer indenfor følgende sektorer:

Produktion
Private 4G/LTE og 5G netværk giver produktionsvirksomheder mulighed for at forbinde deres IT-system med mange forskellige typer af udstyr, som anvendes på fabrikken.

Kemi
Mange kemivirksomheder udlejer deres udstyr til kunder. Ved at bruge private 4G/LTE og 5G netværk kan man tilbyde en “equipment-as-a-service” business model som lader kunderne bestemme hvilke services de ønsker at anvende.

Varehuse
Med private 4G/LTE eller 5G netværk som kan understøtte automatisk vareplukning, produkt tracking eller andre IIoT varehuse applikationer uden store investeringer i netværk management.

Lufthavne, togstationer, havne, stadions og øvrige store offentlige faciliteter
Større offentlige faciliteter skal ofte ikke blot selv bruge netværket, men har også hundredevis eller tusindvis af gæster. Private 4G/LTE og 5G netværk
har glimrende muligheder for at tilbyde denne kommunikation både inden- og udendørs.

Forsyningsselskaber
Private 4G/LTE og 5G netværk tillader kommunikation på en sikker fleksibel måde over et større geografisk område. Via dette kan man let og billigt opbygge IoT applikationer, som forbinder sig med smart meters, transformere, batteri-baserede energi lagringssystemer eller andre typer af infrastruktur.

Netværkene giver dem også mulighed for at overføre video i realtid fra security kameraer fra enten dyrt udstyr eller køretøjer.

Olie, gas og minedrift
Energiudvindingsselskaber har behov for at kunne kommunikere med boreudstyr, håndholdte platforme eller andet udstyr.
Ved hjælp af private 4G/LTE og 5G netværk får de netværksaccess og stabilitet selv i fjerntbeliggende områder.

Campuser
Store antal af personer og IoT enheder på universiteter, hospitaler, militærbaser, hoteller, kontorer, lejlighedsbygninger og andre faciliteter. Private 4G/LTE og 5G netværk tilbyder organisationerne sikker og stabil drift.

Staten, regioner og kommuner
Sikker og pålidelig kommunikation er også nøgleorderne for mange lokale myndigheder, som skal opbygge IoT og andre applikationer i et område. Med
private 4G/LTE og 5G netværk kan de let kontrollere f.eks. gadebelysning, tracke ambulancer, indsamle video fra politibiler eller kropsbårne kameraer, levere remote learning til studenter, og supportere øvrige applikationer.

Disse use cases er ikke bare teoretiske – organisationer i disse sektorer bruger allerede private 4G/LTE og 5G netværk på lokationer som inkluderer:

 • Et 5G-Industry Campus Europe i Aachen, Tyskland
 • En Mercedes-Benz fabrik i Sindelfingen, Tyskland
 • En Bosch fabrik i Worcester, Storbritanien
 • Paris-Charles de Gaulle, Paris-Orly og Paris-Le Bourget lufthavne i Frankrig
 • Grundfos-fabrik i Bjerringbro – et industrielt 5G netværk

Private 4G/LTE mod private 5G netværk
Når organisationer har besluttet sig for opbygning af eget netværk, skal man også vælge hvilken teknologi, som giver mest mening for dem — 4G/LTE eller 5G?

I mange tilfælde skal man evaluere muligheder på 4G/LTE mod 5G netværk som benytter sub-6 spektrum. Der er stadig udviklingsarbejde igang på mmWave. Sub-6 5G tilbyder performance fordele over 4G/LTE.

På trods af disse fordele, foretrækker et stort antal af organisationer private 4G/LTE netværk, som kan tilbyde den nødvendige hastighed. 

Kontakt os for mere information om private 4G/LTE eller 5G netværk.

Ring til os på (+45) 4848 0148 eller benyt formularen til højre.

DeltaM2M er specialist i IoT og M2M løsninger. IoT (Internet-of-Things) og M2M (Machine-to-Machine) kommunikation er dataudveksling mellem en central server og maskiner, anlæg, PLC-styringer, CTS-anlæg eller varmestyringer, som typisk er installeret på forskellige lokationer.

© 2020 All Rights Reserved

Scroll to Top