5G giver vækst til vedvarende energi og elektriske biler

For 20 år siden var produktion og transmission af strøm mere simpelt end det er i dag.

Et kulkraftværk kunne producere energien og elektriciteten kunne sendes ud til slutbrugerne via et netværk af distributionsstationer. Alt skulle kun køre i én retning og det var let at kontrollere, at alt kørte.

Så ændrede tingene sig hurtigt. Vejret er blevet mere uforudsigeligt. Vi ønsker at komme bort fra afbrænding af fossile brændstoffer. Samtidigt har vi et større elforbrug fra f.eks. opladning af elbiler og forøget forbrug af el til opvarmning.

Og vi har en hurtig stigning i brug af sol- og vind-energi. Dette giver udfordrende komplikationer af elnettet.

Vejret bliver mere ekstremt – det bliver varmere og mere vådt

Der kommer flere kraftige regnskyl om sommeren og mere regn om vinteren. Man kan forvente flere oversvømmelser som følge af skybrud, stigende grundvand og ekstreme vandstande i vandløb og søer. Vintrene vil blive mildere og fugtigere.

Forhøjet efterspørgsel på elektricitet

I en periode så vi et lavere energiforbrug p.g.a. f.eks. LED-belysning og forskellige andre lav-energi tiltag. Især elbilerne har været med til at give et et højere forbrug og stresse elforsyningsnettet.

Ifølge Research and Markets, vil det globale antal af elbiler stige fra 12,7 millioner i 2021 til 106 millioner i 2027 – det er en årlig vækst på 41,8%.

Dertil kommer, at mange skifter væk fra naturgas til opvarmning og madlavning. Mange vil bruge el. Det skaber yderligere vækst i elforbruget – især i vintermånederne.

Markedet bevæger sig til decentraliseret, distribueret energi – energiudvindelse med sol og vind

Ifølge Danmarks Statistik, så var 2021 endnu et rekordår for vedvarende energi, og 40,6 pct. af det danske energiforbrug (uden international transport) kom fra vedvarende energi.

Administration af et decentraliseret og digitaliseret forsyningsnet via trådløs kommunikation
Administration af et decentraliseret forsyningsnet er en kompliceret opgave. Forsyningsselskaber søger at modernisere deres systemet via digitalisering, og automation via IoT og edge computere.

Dette kræver robuste, fleksible og sikre real-tids kommunikationens systemer som er tilgængelige globalt. Mange forsyningsselskaber var før afhængige af fastfortrådede telefon og dataforbindelser, men tiden for disse er forbi.

Og samtidigt er installationerne for små til at det omkostningsmæssigt giver mening at bruge fiber.

Det giver god mening at kigge på mobilt bredbånd og det er let at tilslutte elnet udstyr som f.eks. isolatorer, circuit breakers o.s.v. 4G og 5G teknologierne giver forbindelser med høj båndbredde, høj kvalitet og lav reaktionstid.

Nye teknologier som Narrowband IoT (NB-IoT) og LTE-M (M2M kommunikation) kan benyttes til applikationer med lav hastighed. Kommunikation over korte distancer kan anvende Zigbee, BLE eller LoRa. I en undersøgelse foretaget af Accenture peges der på at 94% af de overordnede hos forsyningsselskaberne siger, at de vil anvende innovative, lav kapacitet, ikke-kablede løsninger til den hurtige energiomstilling. Vil du læse mere om hastighederne på NB-IoT og LTE-M kan du gøre det her.

5G tilbyder den højeste kapacitet. Ifølge Infosys anvender planlægger 55% af selskaberne indenfor energi og forsyning  at anvende løsninger indenfor 5G, og 20% er allerede i gang med at definere deres 5G service portfolio med ecosystem partnere.

5G giver mulighed for at levere massive Machine Type Communications (mMTC) og ultrapålidelige Low Latency Communications (URLLC).

5G giver endvidere mulighed for network slicing, som giver forsyningsselskaber bedre kontrol med sikkerhed,  afhængigheden af netværket og muligheden for at levere yderligere services til kunderne.

Ud over anvendelsen af offentlige trådløse netværk, har mange organisationer opbygget deres eget private trådløse netværk som at kunne håndtere deres interne distribution.

Som et eksempel har Southern California Edison opbygget deres private trådløse netværk for at tillade forbindelser med høj båndbredde mellem deres grid management system (GMS) og eksisterende grid enheder. Private netværk giver et ekstra lag af sikkerhed til netværkskommunikation.

Læs mere om private 4G eller 5G netværk

Sierra Wireless AirLink XR80 5G Cellular Router

AirLink XR80 5G er en high-performance, dual-radio, multi-network router  som er designet til mission-critical, ruggedized industrielle applikationer. Router tilbyder en “always on” som intelligent styrer flere WAN links. AirLink XR80 5G leverer multi-band, world-wide support dækkene de fleste offentlige netværk og best-in-class private netværk. Router leverer end-to-end sikkerhed med den mest sikre IoT cybersecurity løsning tilgængelig på markedet.

AirLink XR80 5G er skabt til at kunne operere i ekstremt krævende miljøer. Routeren kommer med aluminumshus og er rated til MIL-STD-810G for chock,
vibrationer, termiske chock og luftfugtighed. Den overholder IP64 mod indtrængning og tåler driftstemperaturer fra -30°C til +70°C.

AirLink XR80 understøtter ALMS out-of-band management, som giver XR80 always-on access til ALMS gennem en dedikeret indbygget LPWA kanal.

Denne model er med dobbelt radiomodul.

Læs mere om AirLink XR80 her

Kontakt os for mere information.

Du er meget velkommen til at ringe til os på +45 4848 0148.

Du kan også skrive til os i formularen her.

DeltaM2M er specialist i IoT og M2M løsninger. IoT (Internet-of-Things) og M2M (Machine-to-Machine) kommunikation er dataudveksling mellem en central server og maskiner, anlæg, PLC-styringer, CTS-anlæg eller varmestyringer, som typisk er installeret på forskellige lokationer.

© 2020 All Rights Reserved

Scroll to Top