4G tegner sig for 72% af de samlede mobilforbindelser inden 2023 og har for længst overhalet 3G som Europas foretrukne teknologi, da 4G leverer bedre hastigheder og tilgængelighed. Som følge heraf har 3G talte dage i Europa. Det bekræfter mange operatører, som forventer at deres 3G-netværk ikke længere vil være tilgængelige fra 2021.
Mange europæiske mobilnetoperatører har bekræftet, at de ikke længere vil udbyde 3G-netværk fra 2021. 3, Telenor Norge og Vodafone (hele Europa) har bekræftet, at de sigter mod at lukke 3G-netværket i 2021. Andre, som f.eks. Orange Frankrig, vil følge lidt senere i henholdsvis 2021 og 2022 – alle andre europæiske operatører, forventes at følge disse tidshorisonter.
4G LTE kan alt hvad 3G kan, bare bedre og dækker de samme behov, så ingen er rigtig interesseret i 3G i Europa i dag. Teleselskabnerne er igang med udrulning af 5G, fortsat udbygning af 4G nettet og de nye LTE-alternativer. Der er behov for masteplaceringerne, og derfor er udfasningen af 3G-netværket nødvendig. Dækningen vil gradvist blive dårligere og denne udvikling er allerede mærkbar. Teleselskaberne har allerede konverteret mange kunder til nye netværk, så efterhånden er belastningen på 3G nettet så begrænset, at teleselskaberne kan tillade sig at indskænke dækningen. Denne udvikling vil fortsætte.
2G-netværket har en god signaldækning, hvilket gør det til en bedre failover end 3G, og de fleste har en failover fra 3G til 2G-netværket, men man skal ikke glæde sig for tidligt – inden for få år vil også 2G forsvinde. Men 2G er stadig meget brugt til M2M / IoT applikationer – faktisk nævner to tredjedele af operatørerne dette som en af grundene til fortsat at understøtte deres 2G netværk længere end 3G.
Nedlukningen af 3G netværket er i gang. Det har stor betydning for de tusindvis af installationer som findes rundt om i Danmark. Der ligger en stor opgave forude med at udskifte til ny teknologi. Inden man vælger ny teknologi skal man overveje sine behov nøje:
Herunder ses en generel oversigt over de mest anvendte netværksteknologier i Europa:
NB-IoT (Narrow Band IoT): Hastighed: 250 kbit/s.
Velegnet til små datamængder, f.eks. aflæsning af målere, røgalarmer, forureningsmålinger, landbrugsmaskiner, belysning eller varmepumper.
4G Cat. M1 (LTE Cat M): Hastighed: 1 Mbit/s download, 1 Mbit/s upload.
Bruges ved behov for lidt større datamængder. F.eks. velegnet til sporing af materialer, biler, varer, containere osv. Smart-ure, lægemiddelindustri, parkeringsanlæg, køretøjsteknologi såsom GPS og radio.
4G Cat 1: Hastighed: 10 Mbit/s download, upload 5 Mbit/s.
Ved behov for meget sikker og hurtig datatransmission, f.eks. Digital Signage, Remote Management, alarmsystemer, hæveautomater, betalingsterminaler,
PLC-styring
4G LTE Cat. 12: Med nyeste 4G Cat. 12 udstyr, får man op til 600 Mbit/s download og 100 Mbit/s upload.
Anvendes til f.eks. videoovervågning, Internet hotspots, server-backup, live stream, IoT-gateways, reklameskilte med interaktion.
DeltaM2M er specialist i IoT og M2M løsninger. IoT (Internet-of-Things) og M2M (Machine-to-Machine) kommunikation er dataudveksling mellem en central server og maskiner, anlæg, PLC-styringer, CTS-anlæg eller varmestyringer, som typisk er installeret på forskellige lokationer.
© 2020 All Rights Reserved